Antallet af telefonsvindel stiger i takt med, at svindlerne bliver mere sofistikerede, og det kan ramme alle, der ikke er forsigtige. Hvad skal du gøre for at beskytte dig selv? Vi lister de vigtigste ting, du skal huske på.
Du bliver ringet op af en person, der siger, at han ringer fra din bank. Personen siger, at der har været en eller anden form for mistænkelig, uventet aktivitet på din konto, og at du er nødt til at gøre noget. Personen er rolig og venlig og virker velinformeret, og du får en fornemmelse af, at det haster med at handle, og du er naturligvis stresset. Personen beder dig om at logge ind med BankID for at gå videre med sagen, hvad gør du?
Vishing, smishing og phishing
Desværre er der i dag mange måder, hvorpå svindlere kan få adgang til følsomme data, hvilket har ført til introduktionen af nye begreber. Phishing eller phishing betyder, at en svindler lokker følsomme oplysninger til sig via internettet. Det kaldes smishing, hvis det sker via sms, og vishing, hvis det er et svindelnummer over telefonen.
Uanset hvilken type svindel der er tale om, kan det blive dyrt, hvis svindleren får fat i en stor del af dine aktiver. Man kan heller ikke ignorere den skam, som ofret pålægges. Ingen ønsker at blive snydt eller føle sig dum, men det er vigtigt at huske, at alle kan blive ofre, da svindlere bliver stadig dygtigere til at kommunikere overbevisende.
Hvordan antallet af telefonsvindel er steget
I 2020 steg antallet af anmeldte autorisationsbedragerier fra 3.600 til 4.660, dvs. hvor nogen tager kontakt og udgiver sig for at arbejde i f.eks. en bank eller som politibetjent. Telefonsvindel, eller vishing, som det også kaldes, indebærer, at nogen ringer til en person for at narre dem til at give dem adgang til deres bankkonto eller loginoplysninger for at få adgang til følsomme oplysninger.
I 2020 fik svindlere adgang til næsten 160 millioner SEK gennem visning alene i Sverige. Den stigende tendens til telefonsvindel ses nu ikke kun blandt ældre mennesker, men også blandt en yngre målgruppe.
Vores 3 bedste tips til at beskytte dig mod telefonsvindel
Hvis du kommer ud for en ulykke, er det vigtigt at kontakte din bank så hurtigt som muligt, hvis du har mistanke om, at du er blevet snydt. Du bør også altid anmelde hændelsen til politiet.
I håb om at forebygge risikoen for at blive ramt (eller at det sker igen), anbefaler vi, at du gør det til en vane at følge disse tre råd:
- Log aldrig ind med BankID eller dit bankkort på opfordring fra en anden.
- Oplys aldrig dine personlige oplysninger eller adgangskoder til nogen.
- Juster udgående opkald til destinationer på den grå liste.
Grålistede destinationer
Grålistede destinationer er en liste over lande, hvor der foregår telefonsvindel over telefonen med meget høje minutpriser. Generelt er der begrænset telefontrafik mellem de nordiske lande og disse lande. Hvis du er kunde hos os, har du en forudindstillet funktion, hvor disse landenumre automatisk blokeres for udgående opkald.
Vi opdaterer løbende denne liste for at minimere risikoen for, at du bliver snydt. Men hvis du modtager et ubesvaret opkald fra et internationalt nummer, du ikke genkender, råder vi dig til ikke at ringe tilbage!
Sådan fjerner du grålistede destinationer
I Telavox Admin er det muligt helt at fjerne grå listede destinationer, blokere bestemte numre eller tilføje undtagelser for udvalgte lande, som du har hyppig kontakt med. For at foretage ændringer skal du gå til Telavox Admin > Users > Call routing.
Hvis du gerne vil have adgang til en specifik liste over de nuværende grålistede destinationer, bedes du kontakte din Customer Success Manager, partner eller forhandler.